FAQ

Här kan du läsa svaret till några av de mest förekommande frågor jag får – frequently asked questions!

1. Var kan jag prova en Childéric?

Ellen verkar mestadels i södra Sverige, men reser ett antal gånger per år. I Stockholm med omnejd, hjälper Caroline Wintzell dig. Kontaktuppgifterna finns här. Läs mer om sadelprovningen på den här sidan. Läs mer om Ellens senaste resplaner här eller skicka ett mail och fråga när jag kommer till dina trakter.

2. Hur lång leveranstid är det på en sadel?

Det är cirka 8 veckor.

3. Kan man ändra bomvidden?

Nej, men Childérics mjuka stoppning i sig tillåter att hästen går upp eller ner en bomvidd normalt sett. Detta kan både bero på att hästen ändrar sin muskelmassa eller går upp eller ner i vikt.

4. Min häst är kort i ryggen och jag har hört att sadeln måste vara kort/liten i sätet. Vad säger du om det?

Man får försöka komma så nära man kan för vad som är optimalt för ekipaget. Men det går inte att göra sadeln mindre än ryttaren är lång/stor. Att sätta en ryttare i en för liten sadel förstärker det du vill undvika. Det vill säga att ryttaren för att få plats i sadeln blir tvungen att ta sig bakåt i sadeln och då centrerar du vikten ännu mer mot ländryggen.

5. Min nya sadel är i mocka. Har jag fått fel läder?

Nej, du har inte fått fel läder. Så ser Childérics buffelskinn ut innan det är behandlad enligt den instruktion som följer med din nya sadel. Efter behandling kommer sadeln att anta sin rätta färg och struktur. Det är klokt att se till att regelbundet underhålla med de produkter som är avsedda för sadeln. Det gör bland annat att andrahandsvärdet bibehålls.

6. Jag vill gärna ha en sadel, men har inte alla pengar. Finns det finansiering?

Det finns finansiering genom Wasa kredit.

7. Passar Childéric till alla hästar?

Childéric har flera olika modeller. De passar bra på väldigt många hästar. Sen finns det alltid hästar som är svårare än andra och då kanske det finns något annat sadelmärke som är bättre för den hästen. Man måste prova!

8. Min häst är rund och bred, kan den ha en Childeric?

Ja.

9. Min häst har hög manke och svank, kan den ha en Childéric?

Ja.

10. Jag är en liten ryttare med korta ben men/jag är en stor ryttare med långa ben?

För dig som är kort och har korta ben får man justera kåpans längd och ev byta knästöd. För dig med långa ben gäller samma sak men tvärtom, man får justera kåpans längd och ev vinkla den lite mer framåt. Det finns knästöd som är lämpligare för ryttare med långa överskänklar.

11. Vad är det för stoppning i sadeln?

Sadelns stoppning är en helgjuten panel i flera olika skikt. Självklart kan sadeln ändras över tid men det görs på fabriken i Frankrike.

12. Ska jag vänta med att köpa en sadel till min unga häst tills den har musklat sig mer eller ska jag köpa en nu?

Så här tycker jag. Om man har en ung häst som ska lära sig signalsystemet av ryttaren så tycker jag att ju förr man skaffar sig en bra sadel där man sitter korrekt och avspänt är viktigt. Att vänta till hästen är sju-åtta år gör ju att du förlorar tid. Hästen som du har går ju aldrig ifrån sin typ. Om hästen är född med korta framben så kommer den aldrig att bli högställd. Den kan däremot gå upp och ner i muskelmassa/vikt, men då är det ofta frågan om att relativt små justeringar som behöver göras. Jag menar att ju förr du skaffar en passande sadel till din häst desto bättre är det.

13. Vilka färger kan man få?

Du kan få ljust/londonfärgat läder, brunt och svart. Sadelns ovansida är oftast i buffelskinn. Sadeln undersida är oftast i kalvskinn då det är mjukare mot hästen. Buffelskinnets bruna färg och struktur skiljer sig från kalvskinnets bruna färg och struktur. Mellan dessa blir det en vacker färgskiftning. Du får fritt välja hur du vill kombinera läderfärgerna på din sadel. Du kan välja färg på sömmar och den stripe som går på ömse sidor om sitsen.

14. Vad kostar en sadel?

En sadel kostar från ca 35 000 SEK och uppåt beroende på vilka extra tillval du gör.

15. Kan jag ha sadeln på flera hästar?

Det kan du absolut! Det går utmärkt.

16. Alla sadlar glider fram på min häst/ alla sadlar glider bak på min häst?

När sadlarna glider fram så kan det bero på flera faktorer.

  • – Hästen har en svag exteriör.
  • – Hästen har övervikt.
  • – Hästen har så välvda revben och bara ett läge för sadelgjorden nära frambenet. Vid samtliga dessa tre exempel ”hjälper” ofta sadelgjorden till att dra fram sadeln i ”armhålorna” på hästen. Sadlar åker också gärna fram på hästar som har en kort manke som dyker ner i ryggen nära bogbladets bakre kant. Har du inte köpt en köpt en häst än och du vill kunna rida på den så leta efter en häst med väl ansatt hals, lång manke, fin överlinje på ryggen och lätt i bålen. Detta är jätteviktigt. Hittar du en sådan häst som du trivs med- köp den!
  • – Om sadeln glider bak på din häst kan det bero på att din häst har mycket aktion och höga benlyft. Det som händer då är att bogbladet faller bakåt in mot sadeln. Det betyder att du inte kan sadla framför det läget. Där har din häst sitt sadelläge. Sadlar du framför det läget, blockerar du rörelsefriheten i hästens framdel. Det är bara att tacka och ta emot när det är på det här sättet. Tänk på alla hästar som får sadeln för långt fram. De är i majoritet.
    Sen får det självklart inte bli så att det beror på att hästen är så tunn och uppdragen att sadeln tar sig bak av den anledningen. Det är inte särskilt vanligt i välfärds-Sverige. Hopphästar på hög nivå har ofta bröstor och förbyglar för att säkra sadelns placering. Det är det de är till för. Inget annat. Det ska så klart inte vara så hårt spända att det begränsar hästens rörelsefrihet under språnget. Du kan själv göra ett enkelt test var det är lämpligt att sadla din egen häst. Lyft upp hästens ena framben i 45 grader och se hur långt bogbladet faller bakåt. Då ser du var sadeln ska ligga. Detta är så klart det ideala. Det man ska sträva efter. Undantag finns alltid, vare sig man vill eller inte. Prova att använda sunt förnuft.

17. Min häst sätter mig till höger/vänster? Finns det något man kan göra åt det?

Oftast handlar det om unga hästar som fortfarande är oliksidiga och inte orkar bära lika mycket på båda sidor. Det som händer är att de flyttar ryttaren till den sidan de har lättast att bära med. Om det inte är något fel på sadeln, dvs den är rak och jämn, gäller det bara hästens fortsatta träning. Är man medveten om detta problem, får man bara vara noggrann och korrigera sin sits.

18. Hur ska jag sköta min sadel?

Här kan du läsa mer om de rekommenderade skötselråden för en sadel från Childéric.

19. Hur lång tid tar det att få min sadel reparerade/stoppad i Frankrike?

Det tar normalt cirka 4 veckor.

20. Kan jag själv lämna in min sadel för reparation/ändring?

Om det inte gäller ändring av passformen och det gäller exempelvis byte av stroppar, någon enklare söm som har släppt, kan det åtgärdas av en sadelmakare. De sadelmakare som jag känner och som känner till mina sadlar är Sadeldoktorn, Jimmy Inserte och Peter Winslow. De kan också tala om för dig om sadeln behöver skickas till Frankrike eller inte. Lämna inte sadeln till vem som helst. Jag har sett ett och annat skräckexempel genom åren.

21. Jag får ont i baken av den sadel jag har nu, kan man få extra mjukt säte i Childéric?

Ja, det kan man.

22. Vad finns det för garanti på sadeln?

Här kan du läsa mer om vilken garanti en sadel från Childéric kommer med.

23. Passar sadeln?

Dagligen får jag frågor om en begagnad Childeric-sadel ligger bra på en häst eller inte. I de flesta fall kan jag bidra med ett utlåtande om du skickar mig fem stycken bilder. Läs om hur du ska göra  HÄR.

24. Var finns sadelnumret?

Sadelnumret kan vara bra till mycket. Läs mer om hur du hittar det på din childericsadel HÄR.

25. Hur anges längden på Childerics stigläder?

Det är enkelt att mäta sina stigläder då man exempelvis vill byta från ett par traditionella dubbla stigläder till ett par av Childerics enkla. Du kan läsa om hur du gör och vad du ska tänka på HÄR.