Ellens sadeltips

På mina resor och bland alla de hästar och ryttare jag träffar för att inte tala om tillsammans med mina egna hästar, lär jag mig ständigt nya saker om sadlar, balans, hästar och inte minst ryttare. Erfarenhetsbanken växer och i det här forumet som jag kallar sadeltips, vill jag dela med mig av dessa. Läs och håll till godo. Om du skulle ha något specifikt önskemål om ämne, skriv en rad.

TIPS 1
Till toppen

Passar sadeln?

Dagligen får jag frågan över telefon om en sadel ligger bra på en häst. Med dagens teknik går det utmärkt för mig att ta ställning till det om du förser mig med fem stycken bilder som du enkelt tar med din mobilkamera och skickar till mig. Det är viktigt att det är just dessa fem bilder eftersom det är viss information jag behöver ha för att komma med ett utlåtande.

I den här filmen berättar jag och visar vilka bilder jag behöver. Du behöver hjälp av en vän som fotograferar.

Ellen

 

TIPS 2
Till toppen

Från dubbla till enkla stigläder

Om man vill byta sina traditionella dubbla stigläder till ett par enkla med spännen längst ner, måste man hitta det mått man ska ange för att få rätt längd. Det är inte svårt, men det gäller ändå att hålla tungan rätt i mun.

Childerics omtyckta enkla stigläder gör kontakten mellan häst och ryttare ännu bättre just för att man kommer ännu närmre varandra. Längden ställer man in längst ned och det finns fem hål att variera mellan. Spännet täcks av en liten huva i läder. Om man är flera ryttare på samma sadel och häst och dessutom har olika benlängder, är det ett tips att köpa varsitt par stigläder som man hänger i med stigbygel och allt när man ska rida. Nästa ryttare hänger i sin tur i sitt lilla ”kit”.

Hur mäter jag då för för att få passande längd på mitt nya stigläder? Eftersom stigbyglar har olika höjd, börja med att sätta i de stigbyglar du tänker använda i dina gamla stigläder, ställ sedan in dessa på din favoritlängd när du sitter i sadeln. Det kan skilja rätt mycket i höjd mellan olika fabrikat på stigbyglar. Tänk på att ha dina favoritridstövlar/ridskor på och inte någon tjocksulad stallkänga då denna också bygger på i höjd för din inställning av stigläderlängd.

Plocka sedan ur stiglädret och stigbygeln med din favoritlängd inställd. Mät därefter med ett måttband från toppen av stiglädret ner till stigbygelfästet. Det måttet, exempelvis 59 cm är det mått som du ska ange. Då får du ett par stigläder som är (från exemplet) 59 cm från toppen till fästet av stigbygeln då det sitter i mittersta hålet. Då har du utrymme att göra mindre förändringar om ridinstruktören förslår kortning eller längning av dina läder, eller då det blir kallt och du tar på dig dina vinterstövlar med tjockare sula och måste sänka för den skull.

I filmen nedan beskrivs det hela av mig. 2 min så förstår du precis!

Ellen

TIPS 3
Till toppen

Var finns sadelnumret?

Ibland ber jag dig att skicka sadelnumret på din sadel. Varje sadel har som du kanske vet ett unikt serienummer. Jag kallar det för sadelnumret. Det finns att hitta på insidan av vänster kåpa, stämplat i lädret. Av siffrorna och bokstäverna som står där är det andra raden siffror som du ska ange till mig då jag frågar efter sadelnumret.

Sadelnumret kan vara bra av många anledningar. När det handlar om en begagnad sadel så kan man få reda på till vilken häst och ryttare sadeln en gång gjordes, vilket kan vara bra att känna till då man ska ta ställning till om en sadel kan fungera för en annan häst.

I ett annat lite tråkigare scenario är det bra att vi har ditt sadelnummer i vårt register om du en dag skulle bli bestulen på din sadel då vi kan styrka att det är du som är ägare. Det finns naturligtvis fler användningsområden för sadelnumret, men här får du i alla fall reda på hur du hittar det på din sadel och vilka siffror vi behöver får vårt register.

Ellen

TIPS 4
Till toppen

Lack, bling och slipmedel

Om du har en mässingsskylt på bakvalvet på din sadel behöver den inte putsas. Gnider du den med putsvadd eller annat slipmedel förlorar den bara svärtan i texten, blir repig och trist och till sist vill du nog ha en ny skylt. Summa summarum – inte putsa, torka av OM det behövs med en mjuk duk.

Nu till något viktigt. Vad du än gör…. blanka/lacka aldrig upp sadeln med en billig skoputsarsvamp. Det är det värsta din sadel kan råka ut för. Glasyrlagret och infärgningen av lädret förstörs ganska omgående. Kvar står du med en flammig och fläckig sadel. Lädret styvnar på sikt också. Låt bli det!

Det har gått mode i lack, och det kan vara mycket vackert i lagom portioner, men värdet på din sadel minskar dramatiskt efter kontakt med en lacksvamp. Gillar du blankt och bling, fine! Men ha det då på pannband, hjälm, stövlar, hårnät etc… Inte på sadeln.

Ellen

copyright lottavess.se

 

TIPS 5
Till toppen

Sadeln har en undersida

Värme är viktigare än man kan tro när det handlar om en sadel i läder.  Det är tråkigt men sant, men om du förvarar din sadel i ett ouppvärmt utrymme kommer den att gå en tynande utgång till mötes. Det som händer är att sadeln vintertid inte hinner torka och lädret förlorar därmed sin spänst – något som tyvärr inte går att återskapa. I nästa steg kommer lädret oundvikligen att spricka.

Värme är ett relativt begrepp och egentligen behövs inte mer än en konstant temperatur av 15 grader för att ge sadeln rätt förutsättningar. Det gäller att hålla dörren stängd till sadelkammaren när kvicksilvret kryper nedåt!

Om scenariot redan inträffat och sadeln spruckit, går det så klart att byta panelläder. Det är nämligen oftast dessa som slits hårdast eftersom de utsätts för fukt från hästen. Saltet från hästens svett torkar dessutom ut lädret. Det gäller alltså att komma ihåg att en sadel även har en undersida!

Ellen

copyright lottavess.se

TIPS 6
Till toppen

När sadeln är viktigare än hästen

Jag har mer än 50 år i sadeln. En av de viktigaste ord jag tidigt lärde mig var: ”Hästens välbefinnande går alltid före din egen bekvämlighet”. Visa ord sagda av Hans Martin Netterberg. Nästan varje dag tänker jag på dessa ord då jag ska resa mig från en bekväm soffa och gå ut till hästarna för att ”stoppa om” dem inför natten. Med andra ord ge kvällshö, kolla vatten, kvällsmocka, byta täcken och kolla boxlås. Jag tycker dessa ord säger allt om vilken inställning man ska ha som hästägare. Det finns endast ett undantag från den regeln. Om du och din häst blivit överraskade av regn – DÅ och endast DÅ går sadeln före hästen! Om sadeln blir blöt efter ridturen, ställ upp hästen i gången, torka direkt av sadeln med en frottéhandduk när den fortfarande ligger på hästen – det är så praktiskt och lätt då! Sedan jobbar du genast in sadeltvålen med en torr svamp i det fuktiga lädret. Först därefter sadlar du av, tar bort schabraket, tittar efter om sadelns undersida även behöver putsas och hänger upp din sadel på sadelhängaren så att den får torka. Ellen copyright lottavess.se

TIPS 7
Till toppen

Sadeln i vardagen

För att din sadel ska må bra, är förvaring och skötsel A och O. Originalprodukterna från Childéric, tvål och olja, är anpassade för deras sadlar och ett säkert kort för att sadeln ska hålla sin spänst och sitt utseende i många år. Generellt sett har en Childéric-sadeln ett högt andrahandsvärde den dag du vill förnya dig, men då är en förutsättning att du tagit väl hand om den under åren som gått. Detta kan inte nog poängteras! Childérics sadelprodukter beställer du från Ellen & Co, skicka din beställning via mail till Handlagrejer (följt av @sadelellen.se). Olja kostar 220 SEK och sadeltvål 250 SEK.

Ellen

copyright lottavess.se